Intrebari frecvente despre albirea dentara

Cum îmi pot da seama dacă albirea dinţilor este o opţiune pentru mine?

Primul pas în a decide dacă albirea dentară este sau nu o opţiune pentru dumneavoastră ar trebui să fie întotdeauna o examinare dentară adecvată. Persoana care este cea mai în măsură să decidă dacă sunteţi un candidat pentru albirea dinţilor este medicul dentist. Acesta poate apela la radiografii dentare sau la alte metode pentru a determina cauza decolorării dentare ca apoi să hotărască împreună cu dumneavostră care este soluţia optimă.  Este recomandat ca femeile însărcinate, cele care alăptează, copiii sub 14 ani, diabeticii şi persoanele cu probleme medicale sau parodontale pre-existente să consulte un specialist înainte de a apela la medicul stomatolog în vederea unei albiri dentare. Important de menţionat este şi faptul că petele apărute pe dinţi datorită tetraciclinei nu pot fi îndepărtate, iar cea mai bună soluţie în acest caz ar fi fatetele dentare.

Este vârstă un factor?
În mod normal, orice persoană cu vârste peste 14 ani ( moment în care toţi dinţii definitiv sunt erupţi în totalitate) poate beneficia de albire dentară. În ceea ce priveşte persoanele înaintate în vârstă, procedura se poate aplică cu success atât timp cât nu sunt expuse suprafeţe mari din rădăcinile dentare.

La ce rezultate să mă aştept? / Cât de albi pot deveni dinţii mei? / În cât timp se albesc dinţii?

Fiecare persoană are dinţi diferiţi, fiecare dintre noi diferă în ceea ce priveşte mesajul genetic primit sau statusul sănătăţii orale deci şi rezultatul albirii dentare va varia de la o persoană la altă în funcţie de multe aspecte precum gradul de colorare a dinţilor, structura dinţilor, etc. În general se obţin înălbiri cu 2-4 nuanţe după o şedinţa de 15 minute, înălbiri cu 5-8 nuanţe la a 2 a şedinţa de 15 minute iar prin şedinţe repetate se pot obţine dinţi cu până la 10 nuanţe mai albi sau dinţi cu 20-40 % mai albi. În acelaşi timp, albirea este limitată de mesajul genetic individual, deci dinţii dumneavoastră nu pot deveni mai albi decât erau aceştia în momentul în care au erupt.

Albirea dentară doare? /  Este poroxidul ( substanţă de albire) toxic?
Gelul de albire ce conţine peroxid este aplicat după izoarea ţesuturilor moi din jurul dintelui ( gingia) deci acesta nu vine în contact decât cu suprafaţa dinţilor. Executată corect, procedura NU este însoţită de durere sau altă senzaţie neplăcută decât în cazul în care suferiţi de o sensibilitate crescută a dinţilor. În cazul în care gelul de albire vine în contact cu gingia sau este înghiţit pot fi resimţite senzaţii de arsură care dispar însă după câteva zile.

Cât durează albul dinţilor? / În cât timp se albesc dinţii? / Ce pot face pentru a păstra albul dinţilor cât mai mult?
Efectul albirii dentare poate dura până la câteva luni, dar perioada poate varia în funcţie de multe aspecte dintre care, cel mai important este stilul de viaţă. Printre factorii ce pot influenţă culoarea dinţilor după tratamentul de albire dentară se pot enumeră:  fumatul şi băuturile colorate precum vinul, cafeaua sau cola. În principiu, aceeaşi factori care au făcut dinţii să îşi schimbe culoare iniţial trebuie evitaţi.

Dinţii restauraţi se albesc?
Răspunsul este NU, dinţii cariaţi, obturaţi (cu plombe), coroane dentare, implanturi dentare, dinţii devitali sau cu orice tip de restaurare protetică nu se albesc la fel ca cei naturali. Î

Care sunt riscurile albirii dentare?
Aceasta este probabil cea mai frecventă întrebare legată de albirea dentară.
În cele ce urmează voi enumera şi explica riscurile cărora este expusă mai mult sau mai puţin orice persoană când apelează la tratamentul de albire dentară:

• Sensibilitate crescută a dinţilor: Albirea dinţilor poate cauza o creştere a sensibilităţii dinţilor la diferite temperaturi, la presiune sau simple atingeri. Această afecţiune apare, de obicei, după procedurile de albire efectuate în cabinetul dentar când se folosesc geluri sau diferite substanţe de albire puternice. La unele persoane se manifestă instant prin dureri în mijlocul dinţilor frontali. Cei mai predispuşi pacienţi la sensibilitate crescută a dinţilor sunt cei cu restracţie gingivală , fisuri importante în structura dinţilor sau diferite spaţii formate în urma unor restaurări incorecte. Această sensibilitate nu ar trebui să dureze mai mult de o zi sau două dar în unele cazuri poate persista până la o lună. În acest caz, dentiştii recomandă paste  speciale pentru dinţi sensibili ce conţin azotat de potasiu.
• Iritaţia gingiei: Peste jumătate din cei care folosesc soluţii de albire pe baza de peroxid reclamă diferite grade de iritatie gingivală. Această iritatie apare datorită concentraţiei puternice a peroxidului care vin în contact cu gingia şi poate dura câteva zile. De ce mai multe ori iritatiile extinse sunt rezultatele neatenţiei medicului.
• Diferenţe de culori: restaurări precum coroanele dentare, obturaţii cu diferite materiale sau faţete dentare nu sunt de substanţă de albire şi îşi păstrează aceeaşi culoare care poate să difere de cea a dinţilor naturali înălbiţi. Acest aspect nu este o afecţiune dar poate reprezenta un risc în ceea ce priveşte estetica rezultatului final.

Alte aspect despre albirea dentară de care trebuie ţinut cont dacă va gândiţi să apelaţi la acest tratament:
• Indiferent cât de multă substanţă de albire este folosită sau câte şedinţe se realizează, rezultatul va fi limitat de culoarea naturală a dinţilor fiecăruia. Pentru dinţii cu mult mai albi va trebui să apelaţi la fatete dentare sau alte forme de tratament.
• Pentru a evita eventualele diferenţe de culoare dintre dinţii nou albiţi şi restaurări deja existente va trebui ca acestea să fie înlocuite cu unele noi care să se potrivească cu noua nuanţă a dinţilor.
• În cazul unor retractii gingivale, culoarea gălbuie a rădăcinilor dentare poate fi observată. Această culoare galbenă se dovedeşte dificil de albit.
• Nu se recomandă albirea dinţilor la femeile însărcinate. Nu se ştie încă ce efect ar avea asupra copilului o eventuală înghiţire a substanţei de albire a dinţilor.